Заменете Трансмисионно масло от себе си

Самостоятелна смяна на Трансмисионно масло - ръководства и видео уроци

Полезни ръководства и съвети за смяна на Трансмисионно масло
Марка
Модел
Категория авто части

Смяна на Трансмисионно масло: ръководства стъпка-по-стъпка

Тук ще намериш полезни ръководства и съвети за това как се извършва смяна на Трансмисионно масло на популярни модели автомобили. Следването на професионалните препоръки от експертите ще ти помогне да смениш Трансмисионно масло самостоятелно. Избери автомобила си от селектора и сваляй безплатни наръчници и видеа.
Промяна на Трансмисионно масло: видео уроци

Най-гледани видео уроци за ремонт на коли

 • Смяна на Масло за скорости направи си сам - онлайн видео
  Как да сменим трансмисионно масло на OPEL ASTRA G CC (F48, F08) [ИНСТРУКЦИЯ AUTODOC]
 • Монтаж на Масло за скоростна кутия на SKODA FABIA направи си сам
  Как да сменим трансмисионно масло на SKODA FABIA 1 (6Y5) [ИНСТРУКЦИЯ AUTODOC]
 • Как и кога се сменя Масло за скоростна кутия на VW TRANSPORTER IV Bus (70XB, 70XC, 7DB, 7DW): видео урок
  Как да сменим трансмисионно масло на VW TRANSPORTER 4 (T4) [ИНСТРУКЦИЯ AUTODOC]
Промяна на Трансмисионно масло: видео уроци

Топ инструкции за ремонт

Искаш ли да получаваш повече полезна информация?

Задай въпросите си или сподели опита си с ремонти във форума за автомобили. Абонирай се за обновления, за да не пропускаш новите ни ръководства.

Смяна на Трансмисионно масло - ръководство за най-добри практики

Видео инструкции за смяна на Трансмисионно масло - плейлист от AUTODOC CLUB

 • Самостоятелна смяна на Трансмисионно масло - безплатно видео с инструкции
  Play all playlists
  Смяна трансмисионно масло видео инструкция | Видео уроци стъпка по стъпка
Съвети за отстраняване на проблеми за Трансмисионно масло си сам
Съвети за поддръжка на автомобил
 • Смяна на Масло за скоростна кутия и много други - безплатни видео съвети
  Как да удължите живота на двигателя си | Съвети от AUTODOC
 • Съвети за поддръжка на Масло за скорости
  Как да подготвите колата си за дълго пътуване | Съвети от AUTODOC | Част 1
 • Хакове за поддръжка Масло за скоростна кутия
  Как да проверим стартера без да го премахваме | Съвети от AUTODOC
 • Съвети за поддръжка Масло за скорости
  Как се премахват драскотини от автомобилна пластмаса | Съвети от AUTODOC
Инсталирай си приложението AUTODOC CLUB!
Твой личен мениджър за разходи за автомобила, съвети за обслужване, напомняния за предстоящи уговорки и интервали на обслужване, инструкции за самостоятелен ремонт - всичко това на телефона ти.
Инструкции за Трансмисионно масло смяна - сканирай QR кода
Сканирай

За да свалиш приложението:

 • - сканирай QR кода
 • - сваляне от App Store
 • - сваляне от Google Play
Autodoc CLUB App icon
club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.

Списък с най-честите диагностични кодове за грешка (DTC)
- открийте значението им и разберете как да решите проблема

Масло за скоростна кутия: най-често срещаните кодове за грешка

Често задавани въпроси за смяната на трансмисионното масло

Какво прави трансмисионното масло?

Основната функция на моторното масло, което се използва в ръчните скоростни кутии, предавателните кутии и диференциалите е да смазва подвижните части на тези механизми. То защитава контактните елементи от абразивно износване и ожулване. Благодарение на смазването, частите се плъзгат по-плавно, което допринася за ниския разход на гориво на автомобила. Освен това, маслото отвежда топлината и производните от износването на фрикционните двойки, докато масленото покритие образувано по повърхностите на компонентите предотвратява корозия.

Трансмисионното масло извършва същите функции в автоматичните трансмисии, но и също предават задвижващия момент от маховика на двигателя към валовете на скоростната кутия.

Как да разбера дали е време да сменя трансмисионното масло?

Препоръчва се трансмисионното масло в ръчните скоростни кутии да се сменя средно на всеки 90 000 до 100 000 км. Маслото в полуавтоматичните скоростни кутии има по-кратък период на експлоатация – приблизително 50 000 – 60 000 км. Ако колата се използва в тежки условия, например, офроуд, може да е нужно да е го сменяте по-често. Във всеки случай, интервалите на смяна се определят от производителя и са посочени в техническата документация на колата. При автоматичните трансмисии разтрисане при смяна на скорости може да е признак, че трансмисионното масло трябва да се смени.

Какво става, ако не сменя трансмисионното масло?

С времето, трансмисионното масло се окислява, което влияе неблагоприятно върху смазващите и антикорозионните му качества. Освен това, то се замърсява с метални парченца и действа като абразив, което ускорява износването на частите. Честото буксуване може да причини натрупване на нагар в него. Всичкото това води до бързото износване на елементите на трансмисията, повишен разход на гориво на автомобила и затруднена смяна на предавки.

Какъв цвят е трансмисионното масло?

Новото трансмисионно масло често е червено, жълто или оранжево, но по време на употреба може да стане тъмно червено или кафяво. Потъмняването на трансмисионното масло невинаги е признак за лошото му състояние. Ако е ясно, без отличителна миризма на изгоряло, без видими замърсявания и нечистотии, то може да се използва още., И обратното, мътното тъмно масло със силна миризма на изгоряло и видими механични замърсявания, това означава, че маслото трябва да се смени незабавно, както и че е признак за неизправности в скоростната кутия.

Какви са симптомите на ниско ниво на трансмисионното масло?

Тресене при смяна на предавки, миризма на изгоряло, приплъзване на предавки (приплъзване на триещите се елементи на трансмисията), необичайни звуци, както и забавена или спонтанна смяна на предавки могат да са признаци за ниско ниво на трансмисионното масло при автоматичните трансмисии. При автомобилите със задно задвижване, при каране нагоре по склон или ускоряване може да навлезе въздух в маслопроводите. В резултат от това, налягането на маслото се понижава, връзката с двигателя се прекъсва и автомобилът може да забави. Недостатъчното ниво на маслото може дори да стане причина за гаснене на двигателя. В някои случаи двигателят продължава да работи, но колата не се движи.

Ниското ниво на маслото при ръчните скоростни кутии водят до пукане, тресене и вибрации при смяна на предавки.

Проверявайте нивото на маслото, за да се уверите, че проблемът е причинен от ниско ниво на трансмисионното масло. Автомобилите с автоматични скоростни кутии са оборудвани с щека за масло за тази цел. При някои автомобили трябва да развиете пробката на гърловината на картера на трансмисията. Пробката на гърловината при колите с ръчни скоростни кутии може да е монтирана зад предното ляво колело. Вижте техническата документация на колата си за по-детайлни инструкции за проверката на нивото на маслото в колата.

Трудно ли се сменя трансмисионното масло?

Да, тази процедура е доста трудоемка и в повечето случаи изисква използването на специално оборудване. Освен това, скоростната кутия трябва да се промие преди да добавите ново трансмисионно масло, за да премахнете нагар, утайки и производни от износването на контактните елементи. За тази цел се използват специални добавки.

Продължителността на тази процедура зависи от вида смяна на маслото: може да е частична или пълна. Първият вид предполага източване само на малко част от маслото. Работата отнема около 1 час и не изисква специални устройства, но частичната смяна е по-малко ефикасна. Пълната смяна на маслото изисква специално оборудване и отнема около 3 часа.