Трансмисия SensoDrive: съществена информация, видове, особености и технически параметри

Трансмисия SensoDrive: съществена информация, видове, особености и технически параметри

SensoDrive е 5-степенна автоматизирана ръчна скоростна кутия, с която са оборудвани някои модели на Citroën и Peugeot от  2002 до 2009 г. Тя комбинира функциите на автоматичните и ръчните скоростни кутии. При нормални условия, съотношението на предавките се променя автоматично според условията на пътя. Възможността за ръчна смяна на предавки позволява на шофьора да контролира въртящия момент на двигателя по-добре в някои ситуации на пътя. 

Как работи SensoDrive 

SensoDrive е базиран на стандартна ръчна скоростна кутия с два вала с предавки, обаче, съединителят и задействането на предавки се управляват електронно от блок за управление. При сигнал от това устройство, единият задвижващ механизъм отделя съединителя, докато втория придвижва синхронизатора за превключване на съответната предавка. В ръчен режим информацията за избраната предавка от шофьора се предоставя на електронния блок за управление, който след това изпраща съответен сигнал на задвижващите механизми. За да смени предавката, шофьорът придвижва скоростния лост на централната конзола към положение  “+” или “-” или използва лостовете зад волана.

Технически характеристики на трансмисиите SensoDrive 

Код на скоростната кутияПроизводителМакс. капацитет на двигателяМакс. въртящ момент, Н-мВид задвижванеМодели, в които се използва
MAPPSA Peugeot Citroën1.6150Предно задвижванеCitroën C3; Citroën C2; Citroën C4

Чести неизправности на трансмисиите SensoDrive 

  • Задвижващите механизми се повреждат бързо. 
  • Съединителят има кратък период на експлоатация. 
  • Електронния блок за управление на скоростната кутия понякога получава неизправности.