Какво е VSA? Функции и как работи

Какво е VSA? Функции и как работи

VSA (vehicle stability assist) е електронна система за контрол на стабилността, с която се оборудват автомобили Honda и Acura. Тя се е появила за първи път в края на 90-те. Системата е базирана на  ABS и контролира стабилността на автомобила, предотвратявайки отклонението му от преднамерената траектория на движение. Функцията против буксуване позволява надеждно и бързо ускорение на хлъзгави повърхности. 

Как работи VSA 

Електронен блок за управление измерва ъгълът на завъртане на волана и положението на педала на спирачките и педала на газта. Това предоставя на системата информация за преднамерената от шофьора траектория на движение, След това се анализира скоростта на отклонение от курса и странично ускорение. Те определят реалната посока на движение. 

Ако реалната траектория на автомобила се различава от преднамерената, системата работи за възстановяване на нужната траектория. За да направи това, ABS хидравлични модулатори забавят съответно колело. В допълнение, VSA си взаимодейства с блока за управление на двигателя, за да регулира въртящия момент в съответствие с условията на пътя. 

Системата се включва автоматично, когато ключа се завърти в стартера и остава в режим на изчакване. Тя се активира само при определени пътни условия, например, за коригиране на недозавиване или презавиване. Когато системата е активирана, на таблото мига индикатор. Този индикатор остава постоянно светнат, ако системата е изключена или неизправна. 

Популярни автомобили оборудвани с VSA

  • Honda CR-V II, Insight II, Civic VIII, Odyssey III, Jazz III;
  • Acura MDX JD2.

Причини за неизправност на системата 

  • Монтаж на гуми с неправилен размер 
  • Замърсяване на сензорите за скорост на колелата
  • Неизправност на сензора за положение на педала на спирачките
  • Неизправност на ЕБУ.
club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.