Скоростна кутия Q-Tronic: отличителни особености и технически характеристики

Скоростна кутия Q-Tronic: отличителни особености и технически характеристики

Q-Tronic е автоматична скоростна кутия с режим за ръчна смяна на предавки, с която се оборудват автомобили на Alfa Romeo. Тя е дебютирала през 2005 г. Базирана е на популярната Aisin TF-80SC – класическа автоматична скоростна кутия с хидротрансформатор и планетни предавки. Ръчното управление е възможно благодарение на специален фърмуер. Това позволява на шофьора да управлява ръчно въртящия момент на двигателя, подобрявайки динамиката и офроуд способностите на автомобила. 

Как работи Q-Tronic 

При нормални условия, Q-Tronic работи като обикновена автоматична трансмисия: предавките се превключват според командите на електронния блок за управление. Възможно е също да се активират режимите Sport и Winter.

Когато шофьорът премести лоста в специален жлеб, предавата която е задействана в момента ще остане активна докато шофьорът превключи на по-висока или по-ниска предавка чрез преместване на лоста към положение “+” или “-”.

Технически характеристики на трансмисиите Q-Tronic 

Код на скоростната кутияБрой предавкиМакс. капацитет двигателя, Л. Макс. Въртящ момент, Н-мВид задвижванеНачало на производствотоМодели,  вк които се използва
TF-80SC62.5450Предно задвижване, задвижване на всички колела2005Alfa Romeo 159; Alfa Romeo Spider; Alfa Romeo Brera

Чести неизправности на Q-Tronic 

  • Хидравличното клапанно тяло се поврежда, причинявайки тресене и вибрации при смяна на предавки. 
  • Трансмисията започва да приплъзва и вибрира поради износване фрикционните дискове на преобразувателя на въртящ момент. 
  • Спирачните ленти се износват, което води до тропане по каросерията от областта на скоростната кутия.