Какво е SPORTSHIFT? Особености и технически параметри

Какво е SPORTSHIFT? Особености и технически параметри

SPORTSHIFT е запазена марка за механизъм на ръчна смяна на предавки с помощта на селектора за скорости или лостове на волана, която е регистрирана от компанията Prodrive през 1995 г. Тази система се използва в автоматичните трансмисии на Subaru от 2001 г. и в автоматизираните ръчни трансмисии, с които се оборудват някои модели  Aston Martin от 2006.

Работен принцип на SPORTSHIFT

Отличителна особеност на системата SPORTSHIFT е липсата на механична връзка между селектора за скорости или лостовете на волана и трансмисията. Вместо нея се използват електрически сигнали. Когато шофьорът натисне селектора на скорости или лоста на волана, съответната информация се изпраща на електронния блок за управление на трансмисията, който след това изпраща съответните команди на задвижващите механизми и задейства избраната предавка. 

Функцията SPORTSHIFT подобрява динамиката на автомобила и е полезна при шофиране нагоре или надолу по склон или при тръгване по хлъзгава повърхност. В допълнение към това, наличието на лостове на волана позволява да се сменят предавки без разсейване от пътя, което е особено важно за спортните автомобили. 

Популярни трансмисии с функция SPORTSHIFT 

Код на трансмисиятаПроизводителБрой предавки Вид трансмисияМакс. въртящ момент на двигателя, Н-м Макс. капацитет на двигателя, Л. Начало на производствотоМодели автомобили, оборудвани с тази трансмисия
4EATJatco4Автоматична с хидротрансформатор3003.31988Subaru Impreza; Subaru Legacy; Subaru SVX; Subaru Forester; Subaru Outback
5EATJatco5Автоматична с хидротрансформатор3503.62004Subaru Tribeca; Subaru Legacy; Subaru Exiga; Subaru Outback

При автомобилите Aston Martin, 6- и 7-степенните автоматизирани ръчни скоростни кутии, произвеждани от Graziano са били оборудвани със система SPORTSHIFT. По-конкретно, с тях са оборудвани V8 Vantage, V8 Vantage S и някои други модели. 

Чести неизправности на трансмисиите със система SPORTSHIFT

НеизправностиТрансмисии
Уплътненията на помпата на трансмисията започват да текат с времето. 4ЕАТ
Соленоидите се повреждат.4ЕАТ; 5EAT
Барабана на съединителя и лагера на трансмисията се повреждат. 4ЕАТ
Каналите на клапанното тяло се задръстват. 4ЕАТ; 5EAT
Ранно повреждане на сензора за скорост. 5EAT