IWD: описание, особености и работен принцип

IWD: описание, особености и работен принцип

IWD (Individual-Wheel Drive) е система за индивидуално задвижване на всички колела, с която се оборудват електрически автомобили. При тази система всяко колело се задвижва от свой собствен електромотор. Тази технология подобрява управляемостта и стабилността на автомобила в различни условия на пътя. 

Работен принцип 

Всички сигнали се предават чрез Bluetooth модул към микроконтролер. От своя страна, контролерът активира 4 DC двигателя с постоянни магнити. Всеки от тях може да се върти със скорост до 1200 оборота в минута и да задвижва самостоятелно колелото, на което е монтиран. Мощността се регулира от специален преобразувател. 

Отделен стъпков мотор се използва от IWD за кормилното управление. Той получава сигнали директно чрез свой индивидуален микроконтролер. 

Предимства и недостатъци на автомобилите оборудвани с IWD

ПредимстваНедостатъци
Ако моторът на едно колело се повреди, останалите продължават да работят. Общата им мощност е достатъчна, за да се закара колата до най-близкия автосервиз или център за обслужване. Акумулаторите изискват редовно зареждане на всеки 80-160 километра, в зависимост от версията. 
Моторите на колелата лесно се сменят. Дълго време за зареждане на акумулатора.
Ниско тегло поради липсата на тежки валове. Висока цена. 
[Total: 0   Average: 0/5]