Какво е MASC? Описание и работен принцип

Какво е MASC? Описание и работен принцип

MASC (Активен контрол на стабилността Mitsubishi) е система за контрол на стабилността, с която се оборудват автомобили Mitsubishi. Тя предотвратява занасяне и подобрява сцеплението и маневреността на автомобила.

Как работи MASC

MASC определя реалната траектория на движение на автомобила чрез измерване скоростта на колелата, отклонението от курса и скоростта на напречно и надлъжно ускорение. Сензорите предават данни за положението на волана, налягането на спирачната течност и положението на педала на спирачките, за да предоставят допълнителна информация за действията на шофьора.

Ако реалната траектория на движение на автомобила не съвпада с преднамерената, системата започва да забавя индивидуални колела и да ограничава въртящия момент на двигателя. Помпата и клапите на ABS, които могат да повишат налягането в нужната спирачна верига, се използват за активиране на спирачките. Въртящият момент на двигателя се ограничава чрез промяна на положението на дроселовата клапа и/или изключване на горивни инжектори.

Популярни автомобили Mitsubishi оборудвани с MASC

Причини за неизправности

  • Окисление на контактите на ABS, сензорите за отклонение от курса и странично ускорение. 
  • Неизправност на датчика за масов разход на въздух. 
  • Монтаж на гуми с различен размер 
  • Използване на малоразмерна резервна гума 
  • Неизправност на сензора за положение на волана.
[Total: 0   Average: 0/5]