Какво е VDIM? Описание и работен принцип

Какво е VDIM? Описание и работен принцип

VDIM (система за интегрирано управление на динамиката на автомобила) е интегрирана технология за управление на динамичните параметри на автомобила. Тя се използва в автомобили Toyota и Lexus. За първи път се е появила през 2004г. в модела Toyota Crown Majesta. Тя подобрява управляемостта на автомобила, оф-роуд способностите му и маневреността.

Как работи VDIM

VDIM оптимизира работата на няколко системи за помощ на шофьора, сред които, антиблокиращата спирачна система, контрол на теглителната сила, контрол на стабилността и системата за разпределение на спирачната сила, заедно с електрическото серво управление и други. За да се постигне това се следят постоянно скоростта на всяко колело, положението на педала на газта и педала на спирачките, положението на волана, налягането в спирачната система и скоростта на отклонение от курса. Тези данни позволяват да се оцени ситуацията на пътя. Рискът колата да се отклони от преднамерената си траектория на движение се намалява до минимум с помощта на системите VSC и EPS.

TRC се активира, когато се засече буксуване на колело. Бързо силно натискане на педала на спирачките активира асистента за аварийно спиране (BA). ABS системата се намесва, за да предотврати блокиране на колелата.

Популярни автомобили с VDIM

  • Lexus IS III, IV, GS III, IV, LS IV, V, RX II, III, IV;
  • Toyota Camry VI, Highlander II, III, Sienna III.

Причини за неизправност