Ремонт на каросерията

Целта на ремонта на каросерията е да се възстановят структурните измерения, формата и здравината на каросерията и да се възстанови добрият ѝ външен вид. За извършването на тази работа са нужни съответните умения и познания от работника и често трябва да се използва специално оборудване. 

 Ремонта на каросерията, в зависимост от естеството и степента на повредите, може да включва следните авто услуги:  
  • i Възстановяване на боята. Нужно е, ако има оранжево люспене, подуване, дълбоки драскотини, отчупвания и други дефекти. За целта е нужно да се шкури повредената област, да се китоса, грундира и боядиса. За избирането на правилния цвят се използва спектрофотометър. 
  • i Премахване на огъвания без боядисване. Това е достатъчно в случай на малки феромации без пречупвания. Извършва се чрез дърпане или натискане. 
  • i Изправяне. Този метод се използва в случай на значителни дефекти с остри ръбове. Работата се извършва с помощта на специални чукове и впоследствие е нужно боядисване. 
  • i Обработка против корозия. Тя включва нанасянето на предпазен препарат върху дъното и кухините на автомобила. 
  • i Заваряване. Препоръчва се в случаите на проникваща корозия. Счупвания и пукнатини на металните компоненти, когато смяната им не е практична. 
  • i Лепене с нагряване на предната и задната броня. То позволява възстановяване на целостта на частите и ремонтиране на крепежните елементи. 
  • i Възстановяване на структурните измерения. Това се извършва на специална машина за изправяне на рамката на автомобила. 
  • i Монтиране на нови компоненти. Това е нужно, ако е невъзможно или неизгодно да се възстановят повредените компоненти. 

Ремонтът на каросерията включва също и абразивно полиране. То позволява премахване на малки драскотини и ожулвания и възстановяване на първоначалния блясък на боята. Включва използването на пасти с различна едрина на зърната и машина за полиране. По време на работата е важно да се избере подходяща скорост на машината за полиране и да се прилага правилно усилие, за да не се изтъни слоя на боята. 

Ремонтът на каросерията, обикновено, се състои от няколко вида работа. Например, след заваряването, областта се полира, обработва с препарати против корозия и боядисва. След отстраняването на огъвания често е нужно да се нанесе кит за изравняване на повърхността на частите на каросерията. 

Ако се появят каквито и да е дефекти по боята на автомобила ви, свържете се с автосервиз възможно най-скоро. Дори и малките повреди могат да доведат до дълбока корозия и намаляване на здравината на автомобила.

club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.