Как се поправя напукано предно стъкло

Как се поправя напукано предно стъкло

Ремонтирането на пукнатини на предното стъкло е една от най-популярните услуги предлагани от автосервизите. Силната уязвимост на повреди се обяснява от разположението на предното стъкло: камъни и други предмети могат да се подхвърлят от колелата на движещите се отпред коли. Клони на дървета също могат да надерат стъклото. Отчупвания и пукнатини понякога се причиняват от градушка. Повредите невинаги означават, че трябва да смените стъклото. В някои случаи, то може да се ремонтира. Тук ще ви кажем кога е възможно да се възстанови частта и какво трябва да направи шофьора, в случай на дефекти.

Мога ли да шофирам с напукано предно стъкло?

 Всякакви повреди по предното стъкло трябва да се ремонтират незабавно след като се появят. Има няколко причини за това: 
  • При излагането на вибрации и температурни промени, размерът на дефектите може да се увеличи, което прави поправянето на напуканото предно стъкло невъзможно. То ще трябва да се смени.
  • Наличието на пукнатини е пречка за получаването на съответния сертификат при технически преглед. Шофирането на автомобил без този документ е незаконно.
  • Понижаване на видимостта. Пукнатини, отчупвания и драскотини влошават видимостта и могат да изкривят изображението и да бъдат дразнещи, също. Всичко това води до понижаване на вниманието на шофьора и може да причини инцидент. Освен това, ако повредите са в областта на чистачката от страната на шофьора, може да ви глобят.

Мога ли да шофирам с напукано предно стъкло

Мога ли да ремонтирам напукано предно стъкло самостоятелно?

Въпреки факта, че можете да намерите на пазара много ремонтни комплекти за напукано стъкло, не се препоръчва да предприемате самостоятелен ремонт без съответните умения. Трябва да имате предвид, че за да подсигурите невидимостта на ремонтираните места и да възстановите първоначалната здравина на продукта, трябва да са налице редица условия.

В случай на повреди, закарайте колата си на автосервиз. Специалистите от автосервиза имат нужните умения и всичкото нужно оборудване, за да извършат висококачествени ремонти на предното стъкло. Например, за да спрете разширяването на пукнатина на предното стъкло, трябва да се пробият дупки на двата ѝ края. За да направите това, използвайте ротационен инструмент. В този случай, е много важно правилно да пресметнете усилието си, за да не влошите проблема. Допълнително, по време на работата, ще се нуждаете от специален инструмент, наречен чертилка, който позволява да премахнете малки фрагменти от повредената област. Също така е нужна специална ултравиолетова лампа за полимеризацията на много от използваните вещества. След залепването на дефекта, повърхността обикновено се шлифова, което включва и използването на подходящо оборудване и специални препарати.

Мога ли да ремонтирам напукано предно стъкло самостоятелно

Кога е нужно да се смени предното стъкло?

 Не всички дефекти могат да се ремонтират. Обикновено, малките могат да се поправят, а ще се наложи да смените стъклото в следните ситуации: 
  • наличие на дефекти в полето на виждане на шофьора;
  • отчупване разположено на по-малко от 25 см от ръба на предното стъкло;
  • диаметъра на дефекта надвишава 1.5 см;
  • пукнатината докосва два или повече ръба на предното стъкло;
  • малки пукнатини покриват повече от 30% от площта на предното стъкло;
  • перфориращи щети;
  • дефекти, които пречат на работата на други компоненти – отоплителни елементи, датчици за светлина и дъжд, и т.н

Какво да правя, ако се появят дефекти на предното стъкло?

 Предприемете следните мерки: 
  • Спрете автомобила;
  • За да предотвратите навлизането на влага и замърсявания в пукнатината, което може да направи невъзможен ремонта на частите, сложете залепваща лента върху повредената област за защита. Обаче, уверете се, че лентата не влиза в директен контакт с повредената област. За да направите това, използвайте хартия или целофан като изолатор.
  • Не се опитвайте да спрете разширяването на пукнатина на предното стъкло чрез запълване със секундно лепило или лак за нокти. Това не само няма да помогне, но дори ще влоши ситуацията.
  • Не оставяйте кола с напукано стъкло за дълго време паркирана на слънце. С повишаването на температурата в салона, натиска върху предното стъкло се повишава, което може да доведе до още повече повреди.
  • Ако дефектът е разположен в полето на виждане на шофьора, повдигнете или смъкнете седалката, за да подобрите видимостта.
  • Опитайте се да закарате колата си при специалисти възможно най-скоро. По пътя към автосервиза, опитайте се да избягвате карането по нискокачествени пътища и карайте внимателно. Ударите и вибрациите могат да причинят допълнително разширяване на пукнатината.

Какво да правя, ако се появят дефекти на предното стъкло

Заключение

Ремонтирането на пукнатини на предното стъкло ще помогне да се възстанови първоначалния му външен вид, ако се извърши от професионалисти. Освен това, колкото по-скоро потърсите помощта на специалисти, толкова е по-вероятно да получите качествен резултат от работата. Нашите съвети ще ви помогнат да стигнете до автосервиз, без да влошавате проблема.

club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.