Как да се подготвим за пътуване с колата, без да забравим нещо важно

Как да се подготвим за пътуване с колата

Прегледът преди пътуване помага да се намали риска от внезапно повреждане на пътя и да се повиши безопасността и комфорта по време на пътуването. Това се състои от обстойно и бързо оценяване на състоянието на основните системи на автомобила.  

 Прегледът преди пътуване на автомобила, обикновено, се състои от следните авто услуги:  
  • i Проверка на нивото на работните течности. Ниското ниво на моторното масло причинява сухо триене и повреждане на основните части на двигателя. Ниското ниво на охладителната течност води до прегряване на двигателя. А недостатъчната спирачна течност увеличава спирачния път на автомобила. Празният резервоар за течност за чистачки може да стане причина за понижена видимост и да доведе до пътен инцидент. В допълнение към допълването на течностите, трябва да се провери също и състоянието им и, ако е нужно, да се сменят. 
  • i Проверка за течове. Включва преглеждане на уплътненията и скобите, както и горовипроводите, маслените тръби и спирачните маркучи.  
  • i Преглед на светлините. Използването на автомобил с неизправни къси / дълги светлини, задни светлини, мигачи, стопове или габарити не е позволено. 
  • i Проверка на окачването и колелата. Управляемостта на автомобила, плавността на возене и стабилността при маневриране зависят от състоянието на тези компоненти. Препоръчва се да проверите работоспособността на пружините, амортсиьорите, носачите, гумените втулки, биалетките и други части. За тази цел се използват специални стендове за тестване. 
  • i Реглаж на колелата. Това има положително въздействие върху управляемостта на автомобила, понижава риска от занасяне при завиване и предотвратява преждевременното износване на гумите. 
  • i Проверка на електрическата система на автомобила. Лесното палене на двигателя и безпроблемната работа на електрическите устройства са невъзможни без правилно функциониращ акумулатор, стартер и алтернатор. 

Допълнително, прегледът на колата преди пътуване включва измерване на налягането на гумите и дълбочината на протектора. Тези параметри влияят на сцеплението с пътя, спирачния път, управляемостта и икономичността на автомобила. 

 Нужно е също да проверите степента на износване на спирачните накладки и дискове и да дали направляващите щифтове на спирачния апарат и буталата се движат свободно. Износените части трябва да се сменят. 

club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.