Как да изберете правилната детска седалка за колата си

Как да изберете правилната детска седалка за колата си

 Избиране на седалка: 7 стъпки 
 1. Вземете предвид възрастта и теглото на детето си. Тези фактори определят от коя група седалки имате нужда. Има 5 основни групи детски седалки за автомобили:

  • Група 0  Възраст: до 6 месеца. Тегло: до 10 кг. Автомобилната седалка изглежда като детска кошница с вътрешен предпазен колан. Това е поставяща се перпендикулярно на движението кошница, в която детето лежи и и се закрепва със задните предпазни колани или Isofix конектори.
  • Група 0+  Възраст до 1 година. Тегло: до 13 кг. Това са поставящи се обратно на посоката на движение седалки, които се закрепват с предпазните колани или Isofix конектори. Те са проектирани като дълбоки кошници за носене на бебе със собствен предпазен колан и дръжка.
  • Група 1  Възраст: 9 месеца – 4 години. Тегло: 9-18кг. Тези седалки се използват, когато детето може да седи самостоятелно. Те са оборудвани с предпазен колан или щит от срещу удари и могат да имат облегалка с регулируем наклон.
  • Група 2-3 Възраст: 3-12 години. Тегло: 15-25 кг. Те са повдигащи седалки без вграден колан. Вместо това, седалката помага да се задържа детето на място. Седалките са оборудвани със специални водачи за предпазния колан. Някои производители предлагат седалки, които имат лек наклон, но повечето са L-образни.
  • Група 3  Възраст 6-12 години. Тегло: 22-36 кг. Те са повдигащи възглавници с облегалки за ръце за деца, които са по-високи от 135 см. Те нямат облегалките и се крепят с предпазните колани на колата, които трябва да минат през специални водачи.
   Универсалните продукти са подходящи за деца от няколко възрастови продукти. Тези седалки обикновено са по-достъпни.
 2. Вземете предвид височината на детето.
  • Група 0 и 0+ – главата на детето не трябва да излиза от горната част на седалката.
  • Групи 1-3 – главата на детето не трябва да излиза над облегалката за глава с повече от една трета. Горната част на предпазния колан не трябва да е под линията на раменете на детето.
 3. Изберете детска седалка със странична защита за главата и раменете. Това значително повишава повишава безопасността в случай на страничен удар.
 4. Изберете седалка, която е лесна за поддържане. Обръщайте специално внимание на материала на тапицерията ѝ и проверявайте дали лесно се премахва за миене.
 5. Купете защитни калъфи за предните седалки, ако вече нямате. В противен случай, детето ще слага краката си на облегалката на предната седалка и ще я цапа.
 6. Ако седалката има Isofix система за закрепване, проверете документацията, за да сте сигурни, че е съвместима с марката и модела на колата ви.
 7. Избирайте продукти от известни марки. Тези производители отделят много пари за проучвания относно безопасността на децата и произвеждат седалките, които ефикасно защитават малките пътници.