Как да избирате и сменяте салонни филтри

Как да избирате и сменяте салонни филтри

В колата, заедно с въздуха, през вентилационните отвори попадат прах, сажди, гумени частици, абразивни вещества, озон, азотни оксиди, газове сяра и въглероден оксид, бензол и полени от растения през пролетта и лятото. Тъй като това е затворено пространство, концентрацията на тези субстанции в купето може да стане с пъти по-голяма отколкото навън. Вдишването на замърсен въздух може да натовари белите дробове и да причини алергични реакции. Салонния филтър е предназначен за решаването на този проблем. Това са нашите съвети за избирането на висококачествен филтър, подходящ за колата ви.

Защо е важно да се сменя тази част на време

Салонният филтър е консуматив и трябва да се сменя редовно. Препоръчва се да се сменя поне веднъж годишно или на всеки 15 000 км. Ако живеете в голям град и често попадате в задръствания или, обратното, карате често по прашни провинциални пътища, може да се налага да го сменяте по-често.

Замърсеният филтър може да понижи ефикасността на климатика, отоплението и вентилационната система, тъй като съпротивлението на филтъра към въздушния поток се повишава поради натрупаните замърсявания, Прозорците започват да се запотяват силно в дъждовно време и с времето, започват да се развиват патогенни бактерии и гъбички по повърхността на филтриращия елемент.

Защо е важно да се сменя тази част на време

Понякога филтриращия елемент се деформира и въздушния поток го заобикаля, позволявайки на всички замърсявания да влизат в купето.

Различните видове салонен филтър

 В днешни дни, следните видове са популярни: 
 1. Обикновен бариерен филтър. Те прихващат праха. Направени са от специална хартия или синтетични фибри. Обикновено се състоят от няколко слоя. Всеки от тях е предназначен за прихващане на частици с определен размер. Трябва да се отбележи, че е за предпочитане да се използват синтетични филтри като филтриращ материал, защото те са способни да подсигурят ефикасно почистване без съпротивление на въздушния поток. При висококачествените филтри, един от слоевете може да използва електростатичен заряд, който му позволява да прихване дори най-малките прахови частици.
 2. С абсорбиращи слоеве. Всеки от тези слоеве има текстилна основа с гранули активен въглен с размер до 0.5мм прикрепени към него. Гранулите имат пореста повърхност, която абсорбира молекулите на токсичните вещества, които влизат в колата с въздуха. Тези филтри са по-скъпи, но подсигуряват по-фино пречистване. Освен това, те неутрализират неприятните миризми.
 3. С антибактериален слой. Този слой е направен от бактерициден материал, обикновено, полифенол. Той прихваща и неутрализира бактерии и алергени и потиска развиването на мухъл няколко десетки пъти. Тези части са най-скъпите, защото предоставят максимална защита.

4 съвета от AUTODOC при избирането на салонни филтри

 1.  Избирайте продукти от известни производители. Ние препоръчваме Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N, и Ridex. При нискокачествените артикули се използва по-малко материал при изработката на филтриращите слоеве, което води до по-лошо почистване на въздуха. Нискокачествените продукти дори биха могли да имат фалшив карбонов филтър, който всъщност е просто обикновен филтър за прах, на който единия от слоевете е боядисан в черно.
 2. Проверявайте състоянието на салонния филтър, ако забележите следното:
  1. неприятна миризма вътре в автомобила;
  2. че е студено в автомобила дори и когато парното е включено или е горещо, когато климатика е включен;
  3. започва да се натрупва прах на таблото.
 3.  Избирайте резервната част в стриктно съответствие със спецификациите на автомобила ви. Невъзможно е да се монтират компоненти, които са по-големи от нужното. Частите, които са по-малки от стандартните позволяват на нефилтриран въздух да попада в салона.
 4.  Когато монтирате филтъра, уверете се, че го слагате правилно. Посоката на въздушния поток трябва да бъде отбелязана на страните на частта. Тя е особено важна за карбоновите и противоалергенните филтри.
4 съвета от AUTODOC при избирането на салонни филтри

Заключение

Салонния филтър няма директно влияние върху работата на основните системи и механизми на автомобила, като двигателя или трансмисията. Поради тази причина, някои собственици на автомобили не го сменят на време. Това може да бъде опасно за здравето ви. Висококачествените компоненти са способни да прихващат до 99% от праха и алергените. Затова не трябва да пестите от тази част. Когато следвате нашите прости съвети, ще можете да подсигурите комфортна и безопасна среда в автомобила си за дълго време.