Винетки и пътни такси в европа 2024: колко се плаща за винетки в ЕС?

true

В много европейски дестинации за почивка, трябва да се плащат тол такси за използване на магистралите, двулентовите скоростни пътища и натоварени транспортни структури като мостове и тунели. Обаче, как точно работи събирането на пътни такси:

Винетки и тол такси в ес: обща информация

Събирането на пътни такси в Европа обикновено е според маршрута, където автомобилите се записват ръчно на тол пунктове или идентифицират чрез автоматична тол кутия. Шофьорите могат изчислят и да платят тол такса чрез специални приложения изчисляване на пътни такси в Европа, които също предоставят информация за маршрути и трафик. В някои страни има винетки, които са валидни за определени периоди, а специални тол такси се плащат за мостове и тунели.

Тол такси в Европа: в кои страни ги има? 

Тол системата служи за плащането на такса за използването на магистрали и скоростни пътища. Направихме таблица с пътните такси за километър в страните, до които се пътува най-често и имат тол система, при която се отчита изминато разстояние. Моля, обърнете внимание, че тези цени са средни стойности и могат да зависят от вида на превозното средство, специфичния маршрут и настоящите тарифи:

СтранаЦена за километър
Германия€0,15
Франция€0,10
Италия€0,07
Хърватия€0,08
Испания€0,10
Португалия€0,10
Тол такси в Европа

Италия

Настоящата тол такса за използване на италиански магистрали е 7 цента на километра (към 2024 г.). Пътните такси могат да се платят на всички магистрали, освен на A2 от Салерно до Реджо ди Калабрия.

Франция

Във Франция има тол такси по магистралите за мотоциклети, автомобили, камиони, каравани и кемпери, освен на определени градски магистрали. За разлика от много европейски страни, тук мрежата от магистрали се ръководи от различни компании, което означава, че няма еднаква цена за винетка. Цената варира в зависимост от магистралата, по която шофирате.

Хърватия

В Хърватия цената на тол таксата се изчислява според разстоянието, което минавате по магистралата. Средно тол таксата за автомобил от категория I е около 8 цента на изминат километър. 

Нидерландия

В Нидерландия няма тол такси за шофиране по пътищата и магистралите, което позволява безплатно шофиране през цялата страна. Обаче, има две изключения: Килтунел и тунелът Вестершеде, за които се плаща тол такса. 

Белгия

В Белгия няма тол такси за леките автомобили по пътищата и магистралите. Частните превозни средства (коли, кемпери, автобуси и мотоциклети) не е нужно да плащат тол такси.

Турция

В Турция има електронни винетки, които се наричат HGS стикер. Продават се в пунктовете за събиране на пътни такси и са нужни за магистралата Измир-Айдън, магистралата Измир-Чешме, мостовете на Босфора, Европейската магистрала, Анадолската магистрала и магистралите Нигде-Мерсин-Шанлъурфа.

Магазин
Магазин
Магазин
Магазин
Магазин
Магазин
Магазин
Магазин

Винетки в Европа: В кои страни ги има? 

Винетка с определен срок се използва в някои страни като Австрия, Швейцария, Чехия и Унгария. Пътната такса не се начислява според изминато разстояние, а твърда цена за определен период. Шофьорите могат да закупят винетка, която е валидна за един ден, две седмици, няколко месеца или цяла година, според ситуацията. По-долу е предоставен обзор:

Страна7 – 10 дни30 дни 1 година
Австрия€11,50€28,90€96,40
Словакия€12,00€17,00€60,00
България€7,00 (7 дни)€14,00€45,00
Словения€16,00 (7 дни)€32,00€117,50
Чехия€12,40€17,60€60,00
Румъния€3,30€5,30€28,00
Унгария€16,80€27,20€150,00
ШвейцарияCHF 40

Моля, имайте предвид, че цените по-долу са примерни и реалните цени могат да са различни в зависимост от времето на покупка и пункта за продажба.

Винетки в Европа

Унгария

Моля, имайте предвид, че за шофиране по унгарски магистрали е нужно да имате електронна винетка e-Matrica предварително. Налични са различни периоди на валидност, включително дневна, седмична и годишна винетка.

Чехия

Пътната такса в Чехия е между CZK 0,002 и CZK 5,36 на километър. Това важи за автомобили с нетно тегло 3,5 тона или повече на магистрали и скоростни пътища.

Словения

За автомобили с тегло под 3,5 тона е винетката е задължителна в Словения на магистралите и скоростните пътища. Словенската система за винетки е изцяло електронна от началото на 2022 г. Това означава, че трябва да закупите електронна винетка за шофиране по магистрала или скоростен път. 

Австрия

Има тол такса в почти всички случаи на използване на магистрали и скоростни пътища в Австрия. За автомобилите с максимално тегло до 3,5 тона, таксата се плаща във формата на винетка с допълнителни такси за някои маршрути и тунели.

Швейцария

Няма пътна такса за изминато разстояние: всъщност, облагането с този вид тол такса е забранено от швейцарската федерална конституция. Обаче, за всички моторни превозни средства с тегло до 3,5 тона има винетка за шофиране в Швейцария, докато за превозните средства с тегло над 3,5 тона, които не се използват в транспортната индустрия има плоска такса за тежкотоварни превозни средства (PSVA).

Словакия

В Словакия се използва електронна система за винетка, т.нар е-винетка за магистралите и скоростните пътища за превозни средства с нетно тегло под 3,5 тона. 

Тол такси за тунели в Европа

Направихме списък с петте най-важни тунела в Европа и цените за преминаване през цял:

 1. Тунелът Монблан (Франция / Италия, 11,6 км): Тол таксите се променят сезонно и според вида на автомобила. За колите еднократно преминаване струва около €54,10.
 2. Тунелът Готард (Швейцария, Ури / Тичино): Преминаването през тунела Готард е включено в швейцарската винетка и включено в цената ѝ. Това означава, че няма допълнителни такси за маршрутите, които включват тунела Готард.
 3. Тунелът Голям Сан Бернар (Швейцария / Италия, 6 км): Този тунел преминава през Алпите. Еднократно преминаване за автомобили струва около €30.
 4. Тунелът Фрежус (Франция / Италия, 13 км):  Автомобилите плащат около €45 за еднопосочно преминаване.
 5. Мостът Йоресунд (Дания / Швеция): Тол таксата за преминаването на целия участък (мост и тунел) е около €65 за еднопосочно преминаване.

Превозни средства на 3,5 тона

Пътните такси в Европа за автомобили над 3,5 тона зависят от страната, маршрута и класата на превозното средство: Винетката за над 3,5 тона е задължителна за тези превозни средства.

Т.нар Евровинетка е нужна за Люксембург, Нидерландия и Швеция за превозните средства над 12 тона. От 1-ви януари 2025 г. в Дания преминават на пътни такси за изминато разстояние за тежкотоварните превозни средства, което означава, че Евровинетката вече няма да се изисква.

Еко винетка: Къде се изисква?

Еко винетката е въведена в някои европейски страни, за да промотира защитата на околната среда и да регулира трафика в натоварени градски среди. Ето някои примери за различни видове еко винетки в Европа:

 1. Германия – Еко стикер: В Германия се използват еко стикери с цветово кодиране, за да се класифицират автомобилите според стандарта на емисиите им.
 2. Франция – Crit’Air: Във Франция има сходна система с шест различни цвята на винетките в зависимост от емисиите на автомобила.
 3. Austria – стикер за емисии в отработените газове: В Австрия стикерът за емисии е задължителен за определени региони и помага да се идентифицират по-екологичните превозни средства.
 4. Белгия – винетка LEZ: В Белгия автомобилите трябва да се регистрират, за да влизат в зоните с ниски емисии (LEZ).
 5. Нидерландия – зони с ниски емисии: В Нидерландия важат екологични зони за различни градове, в които автомобилите трябва да покриват определени стандарти за емисии.
 6. Италия – значка ZTL: В Италия има зони с ограничения за трафика (Zona Traffico Limitato – ZTL), особени в историческите центрове на градовете.
Изчисляване на пътни такси в Европа

Европейска екскурзия: Основни съвети за комфортно пътуване

Обобщихме няколко съвета, които ще ви помогнат да се насладите на следващото си пътуване без никакви притеснения:

 1. Купете си винетката своевременно: Купете винетката за пътуването си предварително, за да избегнете чакането на дълги опашки на границата или потенциални глоби.
 2. Сложете винетката правилно: Закрепете винетката правилно за предното стъкло на автомобила си съгласно инструкциите, за да се вижда ясно отвън.
 3. Използвайте дигитални варианти: Ако е налична, използвайте дигитална винетка, която може да се купи чрез специални приложение и е удобен начин да се плати за пътните такси в Европа.
 4. Редовно обслужване на автомобила: Поддържайте колата си в добро състояние. Проверявайте нивото на маслото, налягането на гумите и спирачките редовно, за да се уверите, че е безопасна за шофиране. Продукти за обслужване могат да се открият в AUTODOC.
 5. птечка и авариен триъгълник: Уверете се, че автомобилът ви е оборудван с аптечка и авариен триъгълник. В AUTODOC ще намерите подходящо оборудване за безопасност.

 ЧЗВ 

В кои страни от ЕС няма тол такси?

В някои страни от ЕС няма тол такси за използването на магистрали и други пътища. Тези страни са Естония, Финландия, Люксембург и Малта. В тези страни шофьорите могат да използват магистралите и главните пътища без допълнителни такси.

Коя страна има най-високите тол такси?

Франция и Италия са страните с особено високи тол такси за магистрали.

В кои страни трябва да платя тол такси за колата си?

Шофьорите трябва да плащат тол такси в много европейски страни, включително Франция, Италия, Испания, Португалия, Австрия, Швейцария, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Румъния, България, Гърция и Полша.

club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.