Какво е ASC? Особености и технически характеристики

Какво е ASC? Особености и технически характеристики

ASC (Автоматичен контрол на стабилността) е система, с която се оборудват автомобили Jaguar и BMW. Тя за първи път се е появила през 1997г. Тя ограничава мощността на двигателя и така помага да се предотврати буксуване. Системата подобрява динамиката и маневреността на автомобила по хлъзгави пътища и също предотвратява занасяне.

Как работи ASC

ASC е тясно свързана с антиблокиращата спирачна система и споделя общ електронен блок за управление с нея. С помощта на ABS сензорите, блокът за управление следи скоростта на колелата. Ако едно от тях започне да буксува, електронният блок за управление на двигателя (DME) се намесва. Той дава команда на двигателя да ограничи изходната си мощност. Това се постига чрез изключване на един или повече горивни инжектори. Фазите на газоразпределение и положението на дроселовата клапа могат също да се регулират.

Системата се включва автоматично, когато се завърти ключа в стартера. При шофиране с вериги за сняг, по пясък или пресен сняг се препоръчва да се изключи чрез натискане на бутон на централната конзола. Задръжте бутона за няколко секунди, за да изключите системата.

Популярни автомобили оборудвани с ASC

Причини за неизправности

  • ! Неизправност на сензора за скорост на колелото, за положение на коляновия вал или датчика за масов разход на въздух./
  • ! Неизправност на дроселовата клапа.
  • ! Повреждане на кабелите на сензорите, релета или блок за управление.
  • ! Монтаж на гуми с различна шарка на протектора на една ос.