Как да съхранявам летните и зимните гуми?

Как да съхранявам летните и зимните гуми?

Съвет 1. Намерете подходящо място

Гумите трябва да се съхраняват на сухо, чисто и добре проветрено място. Температурата трябва да бъде между 10°C и 25°C. Уверете се, че гумите не са изложени на директна слънчева светлина: ултравиолетовата радиация унищожава гумата. Влажността на въздуха трябва да бъде около 50-60%. Ако е по-висока, редовно проветрявайте помещението.

Съвет 2. Отбележете гумите, за да можете отново да ги монтирате правилно

След като премахнете гумите направете отбелязвания по тях, които посочват посоката на въртене на колелото и мястото на монтиране на автомобила. Това ще направи много по-лесно повторното им монтиране.

Съвет 3. Почистете гумите преди да ги приберете за съхранение

Премахнете камъчета от протектора, измийте и изсушете гумите и ги обработете със специален препарат, за да защитите гумата от изсъхване. Следвайте внимателно инструкциите за автохимията. Не използвайте неподходящи препарати – това ще доведе до преждевременно износване на гумата.

Съвет 4. Разположете гумите правилно

Ако ще съхранявате гумите без да ги свалите от джантите, тогава ги сложете хоризонтално. Можете да натрупате гумите една върху друга. За да спестите пространство, можете да окачите всяка гума отделно. Ако съхранявате гумите без джантите, не ги поставяйте хоризонтално и не ги окачайте, защото това може да доведе до влошено сцепление и ускорено износване на протектора. Съхранявайте гумите във вертикално положение. По-добре е да използвате полукръгла, огъната повърхност като опора, за да предотвратите деформирането на частите. Въртете гумите по малко поне веднъж в месеца.

Съвет 5. Използвайте специални калъфи за съхранение

Калъфите ще ви помогнат да предпазите гумите от замърсявания, влага и повреди. Използвайте само калъфи, които са специално направени за тази цел, защото в обикновените найлонови торби или торби за боклук може да се натрупа кондензация, която да доведе до повреждане на гумите. Купете калъфи за съхранение на гуми

Съвет 6. Пазете гумите си от замръзване

Ако не можете да съхранявате гумите си в отопляемо помещение през зимата, обработете ги със специален защитен препарат. Това ще предотврати напукването им поради ниски температури.

Съвет 7. Използвайте професионална услуга за съхранение

Ако нямате подходящо място за съхранение на гумите си, можете да използвате услуга за съхранение. Преди да направите това, прочетете договора внимателно: той трябва да посочва температурата, влажността и други условия на съхранение.

[Total: 0   Average: 0/5]