Как да изберете видеорегистратор

Как да изберете видеорегистратор

Често се появяват спорове след пътен инцидент. За да ги разрешите е нужно да възстановите всички подробности от събитието. Видеорегистраторите са все по-често срещани в днешни дни. Информацията, която записват може да се предостави като доказателство пред застрахователните компании. Разберете какви са характеристиките на добрия видеорегистратор.

 8 основни характеристики 

 1. Резолюция. Това е броя пиксели определени според височината и широчината на изображението. Тя има директно влияние върху върху качеството на видеото. По-високата резолюция означава по-детайлно изображение. Например, това ще ви позволи да видите шофьора на насрещен автомобил и да разберете какво го е разсеяло от шофирането. В днешни дни съществуват следните стандарти за резолюция:
  1. VGA. 640×480 пиксела. Това е остарял стандарт, който рядко се използва напоследък и предоставя средно качество на изображението.
  2. HD. 1280×720 пиксела. Той позволява да се получи изображение с по-високо качество, което може да се уголеми до размера на лаптоп, без да се изгуби качеството. Обаче,някои части, като регистрационната табела на кола, често не могат да се видят изцяло.
  3. Full HD. 1920×1080 пиксела. Този видео стандарт ви позволява да видите малки детайли на широкоекранен телевизор.
  4. Super HD. 2304×1296 пиксела. Изображението е 1.5 пъти по-остро от Full HD.
 2. Битрейт. Дефиницията на изображението зависи от битрейта (количеството информация, което се прехвърля на секунда). Ако е под 12 Mbs, няма да можете да виждате детайли като регистрационната табела или модела на автомобила. Освен това, ниската скорост на централния процесор (CPU) може да причини спиране на видеото за до 5 секунди и така да пропуснете важни моменти.
 3. Размер на сензора и брой мегапиксели. По-големият сензор означава по-високо качество на видеото. Чувствителността на сензора зависи от размера му, което е много важно при записване при слаба светлина. Сензор с 3–5 Mp е достатъчен за записване на Full HD видео. Купуването на камера с повече MP ще е лоша идея, защото функциите ѝ да се използват на пълния ѝ потенциал.
Размер на сензора и брой мегапиксели
 1. Ъгъл на виждане. Колкото е по-широк, толкова по-голям ще бъде обхватът на видеото от камерата. Обаче, прекалено широкият ъгъл на виждане ще създаде изкривявания. Стойност от 100–130° е достатъчна за оптимално виждане.
Ъгъл на виждане
 1. Брой обективи. Видеорегистраторите с един обектив снимат само пътя напред. Затова е добре да купите камери с входове за допълнителни обективи, най-добре три. Така ще можете да снимате събития от всички страни.
 2. Източник на захранване. Видеорегистраторите на батерия не са добри за дълги пътувания. Купете видеорегистратор с адаптер за запалката на автомобила, ако прекарвате много време в колата.
Източник на захранване
 1. Начин на монтиране. Скобата на видеорегистратора може да се закрепя за предното стъкло с вендуза или двустранна лепяща лента. Вендузата е доста голяма, но може да се използва повторно. Лепящата лента е за еднократна употреба. Видеорегистратора може да се закрепва със скоба с достъпна резбована връзка или по-скъпите и лесни за използване магнити.
Начин на монтиране
 1. Допълнителни функции:
 • i Повечето модерни видеорегистратори са оборудвани с G-shock сензор, който засича момента на удар. Когато се активира, камерата запазва кадрите от няколко секунди преди и след удара в защитена от записване памет.
 • i Някои видеорегистратори имат включени SD карти. Те позволяват да се прехвърли нуждата част от видео клип на тях.
 • i Някои видеорегистратори са снабдени с екран. Това ви позволява да гледате записаните клипове.
 • i Видеорегистраторите с GPS са по-удобни. GPS-а настройва времето и датата автоматично, записва местоположението и скоростта на шофиране.
 • i Инфрачервено или LED- осветление, което помага да се запише пътен инцидент вечерно време.

Заключение

Видеорегистраторът е полезен аксесоар за колата ви. Той ви помага да разрешите много от споровете, които могат да възникнат на пътя и да намерите нарушителя на закона, който е повредил колата ви. Със списъкът с характеристики по-горе ще можете да изберете най-добрият подходящ видеорегистратор на достъпна цена и с нужните функции.

club
Твоят профил е твой личен асистент.

Може да следи разходите за колата, да води бордови журнал и график за смяна на части, да запазва бележки и документи.