Факти, които да вземете предвид при избора на запалителни свещи

Факти, които да вземете предвид при избора на запалителни свещи

Бензиновите двигатели използват запалителни свещи за запалването на горивната смес в цилиндрите. Те се различават по броя електроди, материала на производство и се произвеждат от различни компании. В тази статия ще намерите информация за това как да изберете компонентите правилно и двигателят ви да пали по-лесно, да се повиши мощността му, да се намали консумацията на гориво и много други полезни съвети.

Основни видове

 Според броя електроди: 
 1. Едноелектродни. Те имат един централен и един страничен електрод направени от метал с диаметър от 2.5 мм. Простият дизайн позволява ефикасното запалване. Тези части имат ниска цена и кратък период на експлоатация.
 2. Многоелектродни. Те имат до 4 странични електрода. Те притежават висока дълготрайност поради това, че работните им елементи се износват един по един. Обаче е невъзможно да се настрои луфта между електродите. Тези компоненти са най-добрият избор за двигатели, при които гнездата на запалителните свещи са труднодостъпни.
Запалителни свещи едноелектродни, многоелектродни.
 Според материала на производство на централния електрод (описваме само най-често срещаните видове): 
 1. Медно-никелови. Те имат период на експлоатация от 25,000-30,000 километра. Те имат достъпни цени и са оптимални за редови двигатели.
 2. Платинени. Те служат до 120 000 километра. Притежават тънък електрод, който издава по-силна искра.
 3. Иридиеви. Тези запалителни свещи са по-устойчиви на високи температури и корозия. Имат същият период на експлоатация като платинените и предоставят максимално ефикасно запалване на горивото.
 4. Сребърни. Те са устойчиви на високи натоварвания, вибрации, както и замърсяване. Те са най-добрият избор за автомобили работещи на пропан-бутан. Техният недостатък е краткият период на експлоатация: средно до 30 000 километра.
Запалителни свещи медно-никелови, сребърни, иридиеви, платинени
Съвет от AUTODOC: Платинените и иридиевите компоненти са сравнително скъпи. Обаче, ако колата ви има труднодостъпни запалителни свещи е по-добре да използвате части от тези видове, тъй като имат по-дълъг период на експлоатация. Същият съвет важи, ако колата ви се използва много. В други случаи, можете да се справите отлично и с нискобюджетните компоненти.
 Според топлинния диапазон: 
 1. Горещи. Те имат ниско разсейване на топлината от централния електрод и изолатора. Те се използват при двигатели с ниско съотношение на компресията, работещи с ниско-октаново гориво.
 2. Студени. Те притежават високо разсейване на топлината и се използват в мотори, които изискват високооктаново гориво и имат високо съотношение на компресията.
 3. Средни. Те имат балансирани характеристики от първите два вида. Тези видове запалителни свещи са най-често срещаните.
Запалителни свещи горещи, студени, средни.
Освен това, запалителните свещи се различават по диаметъра, стъпката на резбата и дължината ѝ, размера на шестостенния накрайник и вида уплътнение (шайба от мек метал или конично гнездо).

Популярни модели запалителни свещи

 • Bosch Platinum plus HR6DP. Те имат централен електрод със запоен платинен връх. Те са изключително устойчиви на износване и имат дълъг период на експлоатация – до 120 000 километра пробег.
 • Denso K20TT. Те имат 1.5 мм електроди направени от никел. Подходящи са за двигатели работещи на бензин, както и пропан бутан. Те имат сходни характеристики с иридиевите свещи, но са по-евтини. Тези запалителни свещи намаляват консумацията на гориво и емисиите в изгорелите газове.
 • Champion N9BYC4. Те имат три заземяващи електрода и дълъг период на експлоатация – до 70 000 километра пробег на автомобила.
 • Beru ULTRA-14FGR6DDU. Тяхната особеност е наличието на два асиметрични допълнителни електрода. Работата им е стабилна дори при ниско напрежение.
 • Valeo R76H11. Те имат един страничен електрод и оптимална междуелектродна междина, което подсигурява перфектното формиране на искри. В резултат от това се консумира по-малко гориво, а при някои двигатели се получава повишаване на мощността (до 2.1%). Те имат достъпна цена.

Заключение

Сменяйте запалителните свещи, когато периода им на експлоатация изтече. Игнорирането на проблема дълго време може да доведе до повреда на двигателя и други системи на колата. Следвайте препоръките на AUTODOC и монтирайте компоненти, които са най-подходящи за колата ви.