E-Shift: особености, предимства и недостатъци

E-Shift: особености, предимства и недостатъци

E-Shift е името на система за ръчна смяна на предавки в автоматичните трансмисии, с които се оборудват автомобилите на Jeep и Lexus. Скоростната кутия се управлява електронно. При автомобилите на Jeep тази система се е появила през 2014, когато е дебютирал Grand Cherokee с 8-степенна автоматична трансмисия. При автомобилите на Lexus е започнала да се използва доста по-рано: през 1999 г. на седана IS.

Особености

Основната отличителна особеност на системата E-Shift при Jeep е дизайна на селектора на скорости, който позволява на шофьора да избира режим на шофиране и да сменя предавки в ръчен режим. Лостът се връща в първоначалното си положение след всяко положение. Лостът притежава вградени LED светлини, които уведомяват шофьора за настоящият режим на трансмисията. 

При автомобилите Lexus лостът E-Shift има по-стандартен дизайн. Той остава в избраното положение докато шофьорът не промени режима. Освен това, могат да се използват и лостове на волана за смяна на предавки в ръчен режим. 

Популярни трансмисии E-Shift 

Код на трансмисиятаПроизводителБрой предавкиМакс. въртящ момент, Н-мМакс. капацитет на двигателя, Л. Вид задвижванеМодели, в които се използва
8HP45ZF85003.5Задно задвижване, задвижване на всички колела Jeep Grand Cherokee
A650E (AW35-51LS)Aisin54304.3Задно задвижване, задвижване на всички колела Lexus GS430 S160; Lexus LS430 XF30; Lexus IS300 XE10; Lexus SC430 Z40

Чести неизправности на трансмисиите E-Shift 

  • Вибрации причиняват повреждане на помпата на трансмисията. 
  • Механичните компоненти и уплътненията се износват сравнително бързо. 
  • Соленоидите бързо се задръстват. 
  • Алуминиевият блок на планетните предавки има кратък период на експлоатация.